Εργαστήρια Σαββάτου

Κατηγορίες

Εργαστήρια Σαββάτου

Εργαστήρια Σαββάτου

 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ

Έναρξη : Οκτώβριος 2016- Κύκλος 10 τρίωρων συναντήσεων, κάθε Σάββατο 10:00- 13:00

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες και κατάλληλες συνθήκες για μια ανατροφή που στοχεύει μακροπρόθεσμα και προωθεί την 

Ανεξαρτησία, Δημιουργικότητα, Αυτοπειθαρχία, Υπευθυνότητα, Σεβασμό

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα έχετε την ευκαιρία μέσα από διαλέξεις μικρού μήκους, πρακτικές και βιωματικές ασκήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών, να αποκτήσετε όλες τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να βελτιώσετε και να ενισχύσετε τη σχέση σας με τα παιδιά σας αλλά και με όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σας!

Συντονίζει : Νίκος Pολυχρονάκης, Σύμβουλος ψυχικής υγείας, MSc in Person-Centred Counselling Psychology, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής PET (Parent Effectivenes Training)

ΘΕΜΑ: Εργαστήριο Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα

Εισαγωγή: Το να είσαι γονιός είναι δύσκολη υπόθεση! Υπάρχει η ωραιοποιημένη τάση το να παρουσιάζεται η διαδικασία της "γονεϊκότητας" σαν κάτι πολύ απλό. Στην πραγματικότητα όμως, η ανατροφή ενός παιδιού είναι απαιτητική και ενίοτε εξοντωτική! Όλες οι ηλικίες έχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα και σε όλα πρέπει να δείξουμε την κατάλληλη προσοχή, ώστε τα παιδιά μας να γίνουν ανεξάρτητα, υπεύθυνα και δημιουργικά. Δυστυχώς μερικές φορές οι γονείς, στην προσπάθειά τους να πετύχουν σωστούς στόχους κατηγορούνται ότι καταφεύγουν σε λανθασμένες μεθόδους.

Ποιός όμως βοηθάει τους γονείς; Πώς μπορούν οι γονείς να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί στην ανατροφή των παιδιών; Πού μπορούν οι γονείς να μάθουν τι κάνουν λάθος ή τι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα, ή και διαφορετικά;

Περιγραφή Εργαστηρίου: Στο εργαστήριο Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ), οι γονείς μαθαίνουν πολύ συγκεκριμένες δεξιότητες, που τους επιτρέπουν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με τα παιδιά τους, και μάλιστα διατηρώντας συγχρόνως μια αμφίδρομη σχέση. Μαθαίνουν επίσης μία μέθοδο επίλυσης των συγκρούσεων που συντελεί στην ενίσχυση και όχι στη φθορά της μεταξύ τους σχέσης. Το πρόγραμμα βασίζεται στην πεποίθηση ότι γονείς και παιδιά μπορούν να αναπτύξουν μια ζεστή και στενή σχέση, βασισμένη στην αμοιβαία αγάπη και τον σεβασμό.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τρόπο που θα προάγει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέρονοτος και της χρησιμότητάς τους στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό επιτυγχάνεται όχι με αυταρχικό ή υποχωρητικό τρόπο, αλλά με την καλλιέργεια των έμφυτων θετικών στοιχείων που έχει κάθε άτομο. Η σχέση γονέα- παιδιού είναι καταλυτική και οι δεξιότητες αυτές βοηθούν στην δημιουργία μιας ουσιαστικής και αρμονικής σχέσης.

Η επιτυχία του εργαστηρίου οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης, που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα τυς οικογένειας. Προς τον σκοπό αυτό, το εργαστήριο είναι βιωματικό και εκτός από διαλέξεις μικρού μήκους, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων ( role playing), συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.

Οι πέντε άξονες που αναπτύσσονται είναι οι εξής:

  • Πώς να διευκολύνω το παιδί μου να λύνει τα προβλήματά του αποτελεσματικά, χωρίς να γίνομαι παρεμβατικός.
  • πώς να διεκδικώ τις ανάγκες μου όταν παρεμποδίζονται από την συμπεριφορά του παιδιού μου, χωρίς να διακινδυνεύω την σχέση μου μαζί του.
  • Πώς να δημιουργήσω μια ουσιαστική και αρμονική σχέση με το παιδί μου και πώς να προλαβαίνω πιθανές συγκρούσεις με τις δεξιότητες πρόληψης.
  • Πώς να διευθετώ τις συγκρούσεις αναγκών, όταν προκύπτουν, με ισότιμο και δημοκρατικό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.
  • Πώς να χειρίζομαι τις συγκρούσεις αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.

Διάρκεια Εργαστηρίου: 10 τρίωρες συναντήσεις

Ώρες διεξαγωγής: Κάθε Σάββατο 10:00- 13:00

Αριθμός ατόμων: 6 me 8 άτομα

Χώρος διεξαγωγής: Στον παιδικό σταθμό " Το σπίτι του Αρκούδου"

Κόστος συμμετοχής: 220 € (320 € για ζευγάρια), στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α., το βιβλίο και το τετράδιο ασκήσεων.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στον παιδικό σταθμό " Το σπίτι του Αρκούδου"

Εισηγητής: Πολυχρονάκης Νίκος, MSc in Person- Centred Counselling Psychology Πιστοποιημένος κπαιδευτής PET (Parent Effectiveness Training)